ORDU / İKİZCE - Yoğunoluk Çok Programlı Anadolu Lisesi

Dilimizin Zenginlikleri Projesi

Milli Eğitim Bakanımız Sayın Yusuf TEKİN'in ülke genelinde başlattığı "Dilimizin Zenginlikleri Projesi" okulumuzda da uygulanmaya başlanmıştır. Sene boyunca dilimizin zenginliklerini anlamaya yönelik etkinliklerin gerçekleştirileceği bu proje "Sözlük Özgürlüktür" sloganıyla yola çıkmış olup tüm öğrencilerimizin katılımıyla devam etmektedir.Dilimizin Zenginlikleri projesi okullarda yapılacak olan söz varlığını zenginleştirme çalışmaları ile öğrencilerin dilimizin zenginliklerini tanımasını, kültür taşıyıcısı olan sözcüklerimizle buluşmasını, buna bağlı olarak dili iyi kullanmasını ve düşünce dünyasını geliştirmesini amaçlamaktadır. Proje kapsamında, Müdür Yardımcısı Fatma AKGÜMÜŞ başkanlığında, okulumuz Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenleri Bekir Ozan ÖNER ve Aysun TAŞDEMİR'in yer aldığı proje komisyonu kuruldu.

Proje kapsamında,sınıflarda, "Bilen Oturur" etkinliği yapıldı.Safahat sözlüğü hakkında sınıflara bilgi verilmesinin ardından, öğrenci gruplarına safahat sözlüğündeki kelimelerden faydalanarak en iyi cümle yazmaları istendi.Seçilen cümlelerle afişler düzenlendi ve il genelinde yapılacak olan çevrimiçi sınavlara 15 öğrencimizin kaydı gerçekleştirildi.

Yapılan diğer bir etkinlikte, öğrencilere Kaşgarlı Mahmud'un Divan-ı Lügatit Türk adlı sözlüğünden belirli bölümler okutulmuş ve öğrencilerden okudukları bölümlerden hareketle bir deneme yazmaları istenmiştir.Söz konusu çalışma soucunda, okul birincisi seçilen deneme, il düzeyinde gerçekleştirilen yarışmaya gönderilmiştir.Ayrıca, Divan-ı Lügatit Türk ile ilgili belirli bölümler okutulmuş ve bu bölümlerde geçen sözcüklerle ilgili "Anlamını Bul Etkinliği" ve "Hatırlatmaca Etkinliği" yapılarak öğrencilerin yeni sözcükler öğrenme becerilerinin geliştirilmesine çalışılmıştır." Anahtar Kelimelerle Hikaye Yazma Etkinliği" ile de öğrencilerin yorumlama yetenekleri güçlendirilmeye çalışılmıştır.

Proje kapsamında yapılacak çalışmalar plana uygun şekilde yürütülmeye devam edecektir.

Yayın: 09.02.2024 - Güncelleme: 09.02.2024 14:01 - Görüntülenme: 44